Anyupszi

2019\09\20

Harmincöt vagyok

35 éves vagyok. Nem fiatal. Nem idős. (Lélekben gyerek!:)) Sohasem fogom eltitkolni vagy megmásítani a korom, mert az számomra olyan, mintha az ember az életét, a megélt éveit tagadná. Nincs és remélem, hogy nem is lesz rá szükségem, hogy rejtegessem mindazt, amit kapok, akivé válok az évek múlása során. Az életkor letagadása, valódi arcunk elfedése, a múltunk létezésének leplezése nem azonos-e önmagunk el nem fogadásával? A szépség és fiatalság kultusza mennyire köt minket gúzsba? Mennyire tudjuk elhinni, hogy egy ráncok barázdálta arc, egy remegő kéz, egy megfáradt test is hordoz szépséget, értéket magában? Hogyan tudjuk saját magunkból a legjobbat kihozni, anélkül hogy megtagadnánk, akik vagyunk? A kozmetikumok, a smink, az öltözködésünk vajon a legjobb formánkat hozza elő vagy egy más ember képét mutatja? 

Láttatok-e már gyermeket a déd/nagyszüleire tekinteni őszinte szeretettel? Volt-e köztük egy is valaha, kinek ölelő kis karjait visszafogta volna bármiféle jele a kornak? Tanulhatnánk tőlük. (Ebben is). Bár tudjuk, hogy "ami igazán lényeges, az a szemnek..."* Csak sajnos egész sokszor elfelejtjük.

Minden embernek, minden testnek története van. Mesélnek. Ha jól hallgatjuk, ítéletektől mentesen, szabadon, befogadva: felnevelt gyermekekről, végigdolgozott életekről, örömökről, fájdalmakról, szeretetről, legyőzött betegségekről, egy sohasem volt, sohasem lesz személyről regélnek. Azt hiszem, Popper Pétertől származik a gondolat, hogy egy bizonyos életkor után mindenki felelős az arcáért. Kiül rá a jóság vagy a rosszindulat. A béke vagy a nyugtalanság. Olvasni lehet.

Szeretem a ráncokat, melyek térképeket rajzolnak az arcokra. Szeretem a szemeket, mert mélyebbre látni bennük. Szeretem a foltokat, szeplőket, anyajegyeket, mert egyedivé tesznek. Az apró "hibák" pedig, jóságot ébresztenek.

És őszintén: Nagyon de nagyon szeretnék rozzant kis öregasszonyként, a botomra támaszkodva, műfogakkal kacagni papussal az oldalamon a dédunokák mókáin! Tán még a botom is eldobom!!! :)

https://www.youtube.com/watch?v=_VONMkKkdf4

*Antoine de Saint Exupéry

 

2019\08\29

Hogyan lesz a pszichológus?

Ez most nem gyerekes, nem is anyás téma lesz. 

Mivel nagyon szeretem a szakmámat, a pszichológiát, gyakorta nézegetek képzéseket, hogy mit is kellene tanulnom még. Épp - az engem aktuálisan érdeklő - egyik módszerspecifikus képzés tájékoztatóját olvasgatva elkezdem összeadogatni az óraszámokat, melyeket teljesítve az adott terapeuta-cím megszerezhető. A végeredmény 970 óra. Években megadva: négy. Képzés helye: Budapest. Mindez már egyeseknek talán önmagában is sokkoló, s ekkor még nem számoltam bele a releváns szakirodalom olvasgatásával töltött napokat, a záródolgozatokat, az esetbemutatásokat, az ide-oda utazgatásokat és a súlyos összegeket, melyek egy munkájára igényes, minőségi szakember képződéséhez szükségesek. Aki megélte, megdolgozta, megtanulta és begyakorolta azt a módszert, melyekkel majdan embereket fog gyógyítani. 

Van nekem is már egy címem: pár- és családterapeuta. Büszkén viselem, mert szeretem és mert keményen megküzdöttem érte. Szintén négy év, ebből három nagy pocakkal. :)

Ám mindehhez kellett agy alap: a pszichológus diploma. Szóval az én hivatásom már a gimnázium 4. évében, 18 évesen kacsintgatott rám. Akkor önszorgalomból kezdtem el tanulni lélektant mint felvételi tantárgyat. Csak címszavakban mesélem el a továbbiakat: felvételizés, magas pontszámok, bekerülés, anatómia, élettan, statisztika és mindenféle pszichológia vizsgák, pályaorientáció, szakirány választás, diplomázás. 5 év. Rengeteg idő, pénz, harc, izgalom, kávé és áttanult éjszaka. Később következett a szakmai identitásom felépítése és egy/több állás megszerzése, sokféle tapasztalat begyűjtése, folyamatos önképzés. Mindösszesen 17 éve tanulom, dolgozom, élem a pszichológiát. Lassan több éve vagyunk együtt, mint amennyit nélküle töltöttem. :)

Azért írom le mindezeket kicsit részletesebben, mert nem szakmabelieknek eléggé átláthatatlan, hogy miként is képződik egy pszichológus. Vannak még közöttünk szakpszichológusok, pszichoterapeuták, kiképzők is - még több tudással, tapasztalattal és befektetett energiákkal.

Vajon mi a célom mindezek taglalásával?

Mostanában naponta többször botlok bele különféle "segítő" tevékenységek hirdetésébe. Nekem személy szerint semmi gondom azzal, ha valaki hisz bizonyos alternatív gyógyító módszerekben. (Talán még én is hiszek.:)) Azzal sincs, ha bármiféle ezoterikus irányzat tanait követi. Viszont néhány dolgot érdemes tudni, mielőtt bizalmat szavazunk a tudományos körökön kívül tevékenykedőknek.

Aki hivatalosan képzetlennek minősülő gyógyítóhoz jár, saját felelősségre tegye, mert a kezelőt nem terheli semmiféle kötelezettség vele kapcsolatban. Előfordult már, hogy kevéssé stabil személyiségek, komolyabb mentális betegséggel élők bizonyos típusú kúrák, kezelések után a kórházban kötöttek ki. Erről a klinikus kollégák biztosan bővebben tudnának mesélni.

Kutakodtam kicsit, hogy miként lehet jósnővé, sámánná vagy táltossá válni. Nem találtam még akkreditálatlan képzést sem. :) Az istenadta tehetség az, amiben ilyenkor bízhatunk. Ugyanakkor zárójelben azért megjegyezném, hogy Isten hagyományos pásztorai számára teológusképzés létezik. Találtam viszont tanfolyamokat, melyek bizonyos címek viselésére jogosítanak. Kineziológus lehetsz akár 4 nap alatt. Bemenet nincs, tehát nemhogy diploma, de érettségi, sem erkölcsi bizonyítvány nem szükségeltetik hozzá. (Minek tanultam ennyit? :))) Online ezotanfolyamok tízezerért. Hopsz, nekünk egy képzési nap sem futja ennyiből! Az alábbi - számomra elszomorító - szlogennel reklámozva: "Kipróbálnád magad egy segítő szakmában?" nyolc nap után az illető nyugodtan kísérletezgethet emberi sorsokkal és lelkekkel, mert valaki adott róla neki egy papírocskát. Ilyenkor az jut eszembe, hogy vajon ki feküdne be egy olyan szívsebész kése alá, aki ennyi idő alatt "tanulta" ki a szakmáját? Persze itt nem a szívünkről, csak a lelkünkről van szó. Hol a minőségbiztosítás? Hol a számonkérés?

Azt sem állítom, hogy a valóban képzett szakemberek nem hibáznak. Mindannyian hibázhatunk, de ideális esetben tudjuk, hogy mit csinálunk, és tartjuk magunkat bizonyos szabályokhoz, keretekhez és a Pszichológusok Etikai Kódexéhez. Nagyon fontos dolog még, hogy ha az ember valamelyest ért a szakmájához, akkor tudni fogja azt is, hogy mihez nem ért. Mi, pszichológusok is - az orvosokhoz hasonlóan - bizonyos területekre képződünk. Így lehetséges az, hogy adott szakember a hozzá jelentkező klienst továbbküldi máshoz a probléma típusának függvényében. Olyanhoz, aki adott szakterületen kompetens. Nem vállal el mindenkit.

Az én igazságos világba vetett hitemhez az is hozzá tartozik, hogy mindenkinek a képződésébe fektetett energiái függvényében illő beárazni magát. Ha önjelölt segítőről van szó, akkor pedig a legtisztességesebb, ha adomány fejében nyújtja azt, amit tud. Akit meggyógyít, úgysem lesz hálátlan. 

Az viszont nem szerencsés, ha valaki mást kap, mint amit várt. Ha többet ígérnek neki, mint amennyit kaphat. Amikor egyesek szakember látszatát keltve, tudományosan megalapozottnak tűnő módszerekkel átvernek másokat. 

Emberek vagyunk. Vannak köztünk feddhetetlenek és kevéssé azok. Tehetségesek, spirituálisak, racionálisak, lángelmék. Intuitív gyógyítók és csalók. Kiváló szakemberek és botladozók. Mindez nem csupán végzettségek függvénye. Ismerek nagyszívű ezomamit, jószándékú alternatív gyógyászt, lelkes spirituális vezetőt, odaadó asztrológiai tanácsadót. Azt gondolom, hogy a világ gazdagságához, színeihez ők is hozzájárulnak. Mindannyiunk számára álljanak itt Weöres Sándor szavai: "Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél."

 

2019\08\21

Napok

Vannak napok, melyeken terveink és vágyaink kudarcra vannak ítélve. Napok, melyeken minden összeomlik.

Az előző nap elkészült forgatókönyvére virrad a reggel. A napirendi pontok kristálytiszták, az ütemezés hordoz némi szabadságot magában, azonban a  feladatok végrehajtása elengedhetetlen. Annak tűnik. Lássuk csak mink van: szükségszerű teendők, kötelező komponensek, szívmelengető etapok - ki-ki tarkítsa kedvére a listát. Keretek, szabályok, struktúrák, terek, színek, csendek, avagy a teljes nap egy palettán. S alkalomadtán megtörténik: borul minden.

A leggyakoribb pillangószárny-rebbenés nálunk valamelyik gyermek kifogásolható egészségi állapota, mely hurrikánként söpör végig az egész napi teendők listáján. S bár büszke hajósként még görcsösen tartanánk a kormányt, a vihar százszorta erősebb. Küzdés és kapálózás ilyenkor nem segít. Hiábavaló a segélykiáltás. Nem ment meg senki. Egyedül vagyunk. Kicsik és kiszolgáltatottak. Egyet tehetünk: az erőt hagyni kell hatni, elfogadni. Semmit nem akarni. Kívül helyezkedni. Szemlélődni. Várni, hogy a dolgok kiforrják magukat. A teljes lemondás állapotában hirtelen villámként hasít belénk a tapasztalás: kevés, ami lényeges. A fontosnak tűnő feladatok sok esetben egyszerű tollvonással kihúzhatók, átütemezhetők vagy delegálhatók. Ebben a nihilben, a tehetetlen várakozásban, a mindent elengedő hiányban sodródva észrevehetünk még valamit. Az erő másik oldalát. Ami eddig rombolni látszott, most irányít. Lassan rálelve az áramlatra, azzal összhangban hatva egy új egyensúly kezd számunkra kirajzolódni. Valamiképpen a dolgok egységbe rendeződnek, s hagynak nekünk egy lélegzetvételnyi időt, mikor nem kell erőlködnünk. Ekkor már mi magunk sem tudjuk, hogy kívülről szakadt-e ránk a béke bársonyos némasága vagy belülről téptük fel magunkból azt. Együtt rezdülünk a jelennel. Könnyedén lubickolva, evezőiket és mentőöveinket vízbe dobva. Napok, melyeken minden összeáll. És a gyerek is jobban lesz.

2019\08\16

Minden jóban van valami rossz

Azt hiszem, a legfontosabb dolog, melyet a gyermekeinktől tanulhatunk, hogy nincs abszolút értelemben vett boldogság. A tökéletesség nem létezik. Az idealizált élet csupán egy eszménykép, egyfajta csúcsteljesítmény, melyet üldözni, hajtani lehet, csak nem érdemes. Hogy mi van helyette? Valóság. Teljesség.

Kicsit bővebben kifejtem, hogy mi vezetett eme roppant bölcs és eléggé közhelyes következtetéshez. Általában úgy funkcionálok, hogy ha egy másik ember társaságában vagyok, szükségszerűen odafigyelek arra, hogy elsősorban ő kellemesen érezze magát és ezzel együtt persze én is. Hogy ez mennyire jó vagy sem, tekintve őt vagy engem, legyen ez most mellékes. Mindenesetre fokozottan hangsúlyos ez a működésmód rajongva szeretett gyerekeim esetében. Él valahol bennem egy nagyon domináns és édesen harmonikus kép az együtt töltött időről. Néhányan még biztosan emlékeztek Máriára a muzsika hangjából. Nos, ebben a szép mesében én volnék a Mária. Ehhez hasonló idilli állapotok igenis léteznek a mindennapi családi életben! Ez tény. Léteznek. Eltartanak hosszú percekig. Netán órákig. Aztán valaki elesik, megsérül, összevész, elégedetlenkedik, türelmetlenné válik és vége. Hiába úsznánk a mámorító boldogság langymeleg fürdővizében, valaki kihúzza a dugót és mi menthetetlen zuhanásba kezdünk. Minden jól sikerült nap egységekre bontva rejteget némi keserűséget. Minden csodás ünnepről vagy nagyszerű nyaralásról készült fotó részleteiben bujkál egy kis hiányérzet, némi retusálatlan szépséghiba. Tökéletesnek tűnik, de nem az. Nem lehet az. A gyerekek tanítanak minket, hogy felejtsük már végre el ezt a hazugságot! Vegyük észre, hogy minden jóban van valami rossz, ahogyan ez fordítva is igaz. Láttatok már legmélyebb fájdalmában síró gyereket egy perc múlva tiszta szívéből kacagni? Vagy a legnagyobb jókedvük közepette tartottatok-e attól, hogy ennek sírás lesz a vége? A valódi élet nem tökéletes, de nem is unalmas.

A derű és a ború, azóta mind elmúltak. Jönnek jó napok vagy rossz napok, valahol mindez nem számít. Ha jobban figyelnénk rájuk, már rég tudnánk, hogy egyetlen dolog van csak, melyet érdemes őrizni: ami nem múlik.

2019\06\29

Énidőm

Egyedül vagyok itthon. A gyerekek anyukámnál. A szobát bejárja a frissen főtt kávé illata. Délután dolgozni megyek, de a délelőttöm szabad. Ülök és írok. Írok ide, máshova, rendezem a gondolataimat, tervezek. Szomjazónak egy korty víz... Vagy fáradtnak egy jó eszpresszó. Apropó fáradt sem vagyok. Ma 8 (!) órakor ébredtem fel egy végigaludt éjszaka után. Úgy emlékszem 8 év óta nemigen történt velem ilyen. A mai nap mágikus száma a nyolcas. Csend van és ez most jó. Énidő van. Töltekezés.

Azonban számomra a sokat hangoztatott, divatos énidő kifejezés valahogyan mégis visszás. Az a benyomásom, hogy néha az önzés szinonímája, a "Nekem minden jár" kezdetű monológ címszava, mások lerázásának jeligéje. Félreértés ne essék, úgy gondolom, hogy egyetlen édesanyának sem kell elvesztenie az identitását, sem mártírként feláldoznia magát a család oltárán. Ez sem neki, sem a családjának nem jó. Az áldozat terhet tesz a szeretteire. Amikor egy anya kiáll azért, ami számára örömet okoz, mely visszaigazolja őt mint önálló entitást és lépéseket tesz, hogy megélje legmélyebb valóját, ebből a családjának többnyire kettős nyeresége szárazik. Egyrészt egy feltöltődött, energikus, boldog embernek van miből adnia mások számára. Másrészt pozitív példaként áll a gyerekei előtt, mivel bemutatja, hogyan is kell helyrebillentenünk önmagunkat, megvalósítani a céljainkat a lelki egészségünk érdekében.

Valaki az énidejében olvas. Más pszichológushoz jár. Vannak, akik tanulnak, sportolnak, utaznak, felnőtt társaságba mennek. Az énidő definíciója szerintem: egyénre szabott minőségi idő. Ekkor betölti a funkcióját. Gazdagít. Nem versenyzik a családi élettel, hanem kiegészíti azt. Sőt, énidőt olykor akár gyerekeink társaságában is tervezhetünk!

Viszont van egy énidőnek mondott egérút, ami inkább szökés, bújkálás, egoizmus, Elvesz és nem tölt. Időrabló. Jelentéktelen. Nincsenek illúzióim, sok felesleges dolgot csinálok én is, s nem mindig kapok egyből észbe, hogy felhagyjak vele. Amikor azonban igen, akkor felteszem magamnak a kérdést: "Ennek mi értelme? Mit tesz hozzám? Mit ad az életünkbe?" Azt gondolom érdemes ezt a kérdést naponta jópárszor feltennünk magunknak. S ha a válaszunk semmit, találhatunk helyette egy értékesebb tevékenységet. A családunkkal vagy nélkülük.

Te miként töltekezel az énidődben?

 

2019\05\03

Testvériség

Minden többgyermekes szülő arról álmodik, hogy csemetéi szeressék egymást, összetartsanak és csak ritkán keveredjenek konfliktusba. Azonban valahogyan mégsem teljesen így szokott alakulni a dolog. Azaz, hogy szeretik egymást és kissé idegen helyzetekben igenis összetartanak, viszont mindennapos apró-cseprő veszekedések tarkítják a képet. Ha ketten vannak, kevésbé. Ha hárman együtt, jellemzően. A nézeteltérések megoldását valamelyest rájuk bízzuk. Egy bizonyos szint/hangerő/érzelmi töltet fölött viszont - saját, esendő szülői lényünkből fakadó lelkiállapotunktól függően - beavatkozunk. Hol megoldási javaslatokat ajánlunk, hol korlátokat szabunk, hol vigasztalunk. Néha azonban elég csupán egy kis közösségépítő jelleggel bíró csapatszlogen, hogy helyére tegye a dolgokat a kis szívekben és buksikban. Néha elég. Nagyon ritkán. :)

2019\03\29

A szeretet kifejezéséről

Sohasem titkoltam, hogy nekem is - mint minden anyának - meg kell vívnom a magam csatáit mind a gyerekeimmel, mind önmagammal kapcsolatosan. Az utóbbi időszakban, az élet mintegy velejárójaként, ismét újabb kihívással szembesültem. Történt ugyanis, hogy minden gyakorlottságunk ellenére a dackorszak kifogott rajtunk. Nem hittem, hogy a harmadik gyerek tud még újat mutatni e téren, azonban sikerült neki. (Mint később kiderül, nem neki sikerült, hanem mi, közösen, együttes erővel hoztuk létre a drámát.) Őszintén szólva nagy mellénnyel készültem arra a napra, mikor majdan a kisfiamnak szabad utat engedve jelképesen kinyitom az élet - egyelőre még kicsinyke - kapuját és hagyom, hadd járja tőlem függetlenebb útját az önállóság ösvényein. Kétszer már sikert arattam, miért lenne most másként? Aztán jöttek a jelek düh és sírás formájában, és éreztem, hogy valami nincs a helyén. Nem is mennék bele miféle technikákkal, mennyi szeretettel próbálkoztunk. Voltak köztük szakmailag feddhetetlen módszerek és voltak megkérdőjelezhetők. Bármit is tettem, akárhogyan próbálkoztam, semmiféle változás nem történt hiszti-ügyben. A legrosszabb természetesen mindig akkor volt, amikor én mint anya jelen voltam. Nem egyszer tettem fel magamnak a kérdést: Részben belőlem fakad mindez? Arra jutottam, hogy igen. Azonban a kérdésre, hogy miként zajlik a folyamat, mivel táplálom az érzelmi kitöréseit, nehezen találtam a helyes választ. De Kristóf segített.

Ezek a hisztik általában arról szóltak, hogy:

- Nem akarok öltözni, mást vegyünk fel...

- Fáj itt meg ott...

- Gyere velem, segíts mindenben...

A leginformatívabbnak azok a kijelentések bizonyultak, melyekben arra utalt, hogy tehetetlen, nélkülem képtelen dolgokat véghez vinni:

- Nem tudok enni, nem tudok járni, nincs kezem, nincs lábam...

E mondatok kissé rám ijesztettek, ám meglehetősen hasznosak voltak, mert egy kevésbé gyakorlott nyomozó fülét is megütötték volna. Mielőtt bárki azt hinné, hogy a kisfiam egy önállótlan, állandóan csimpaszkodó, éretlen óriásbébi, el kell mondanom, hogy ez nincs így. Mindent egyedül intéz, amire csak képes, és ebben örömét leli. Cselekedeteiben tőlem független, szuverén kisember. Összességében azt gondolom, hogy életkorának megfelelő önállósági szinttel rendelkezik. Sőt! Kivéve, amikor bekopogtat hozzánk hisztimanó.

Egyszer aztán nem hisztimanó kopogtatott, hanem egy gondolat fészkelt a fejembe. Fogalmam sincs honnan jött. Mindenféle pszichológiai okosságot összeolvasgattam, és a szintén szakmabeli férjemmel is folyton tanakodtunk. Talán a papírra vetett és megfogalmazódott bölcsesség rezonált rá a helyzet megoldatlanságából adódó összes frusztrációm okozta erőteljes vágyra, s kettejük szerelemgyerekeként született meg a világosság agytekervényem legsötétebb bugyraiban, ugyanis rájöttem, hogy mi lehet a gond.

Rosszul szerettem. Túlsimogattam, túlöleltem, túlpusziltam. Lehet-e túl sokat adni szeretetből? Igen, lehet. Az esetben, ha a szeretet kifejezése nem a másik emberről, hanem önmagunkról szól. Biztos, hogy minden simogatásomat, ölelésemet, puszimat ő kérte? Minden közeledésemet ő igényelte? Vagy inkább mindez arról szólt, hogy nekem volt fontos tudatni vele bizonyos gyakorisággal, hogy mennyire szeretem? A szeretetben is lehet hibázni, és elismerem, nem jól szerettem. Akkor sem, ha belülről fakadt. Akkor sem, ha őszinte volt.

Ma már figyelmesebb vagyok. Inkább az ő szükségleteire reagálok, határokat szabok a kifejezésben, kevésbé kötöm, ám szívből szeretem. Vigyázok, hogy ez ne lehessen számára teher vagy korlát, melyet dühvel és erővel át kell törnie.

20190329_172848.jpg

Apró dolgok, igaz? A különbség pedig óriási. Minden gondolatunkkal, tettünkkel és érzésünkkel hatunk gyermekeinkre. Hibázunk, azonban tévedéseink helyrehozhatók. Olykor nem tudjuk mit is kellene másként csinálnunk. Figyeljünk rájuk, a gyerekek megsúgják a megoldást!

Kristóf ekképpen fogalmazta meg a lényeget: "Anya! Ha babusgatsz, baba vagyok, mert a babus, az baba!"

 20190329_172914.jpg

 

2019\02\15

Fejlesztem a gyerekem

Szülőként az ember szeretné, ha gyermeke minden lehetőséget megkapna ahhoz, hogy képességeit kibontakoztatva sikeres felnőtté válhasson. Baba-mama foglalkozásokra visszük, fejlesztőjátékokat veszünk neki, beíratjuk különórákra. Félünk, hogy lemarad valamiről, ezért rohanunk. Versenyzünk. Eszeveszetten kergetünk egy tervet, egy napirendet. A bőség zavarában nehezen tudunk dönteni: Zenéljen vagy sportoljon? Nyelvet tanuljon vagy programozást? Esetleg mindet? Természetesen készítse el a házi feladatát, végezze el a mindennapi tevékenységeit is! Ha mindezeket kipipáltuk a listánkon, azt hihetnénk, nyugodtan hátra dőlhetünk, mert legdrágább kincsünk alaposan fel lett vértezve az élet kihívásaival szemben. Engedjük, hadd nézzen valamit vagy gépezzen. Szeretne és mi megengedjük, hisz megérdemli. Ám ekkor még keveset tettünk a lelki egészségéért. Nem játszhatott egy jót szabadon, nem mélyedhetett el valamilyen magányos tevékenységben, nem beszélgethetett a testvéreivel, nem kapcsolódhatott a szüleihez, a szeretteihez. Az igazán fontos, megtartó erővel bíró dolgok kevéssé észrevehetően, csendben történnek. Nem teljesíteni, nem mérni kell őket, hanem érezni, átélni. Nem pénzt, hanem időt és lelkesedést kell beléjük fektetni, ám azonnal gazdagabbakká válunk általuk. Ha aznapra már mindannyian megerősödtünk az akadályok átugrálása által, tegyük fel a kérdést: Hogyan tudnánk méltón zárni a napot? A gyermekünk arcán látszik, hogy a válasz, melyet adtunk, helyes-e.

img-92df25aa14dea95c2eef1f90f3544d0f-v.jpg

2019\01\25

Igaz történetek

Jó ideje már, a gyermekeim estéről estére így kérlelnek: "Anya, mesélj igaz történetet!" És én mesélek. Minden áldott este.

Nálunk hagyománya van az élettörténetek elmesélésének. Minden nyáron, mikor drága nagymamámnál töltöttünk egy-két hetet, ő mesélt nekünk. Csönddel terhelt, sötét, falusi esteken talpig érő hálóruhájába bújva lebontotta hosszú, ősz haját, majd odafeküdt hozzánk a rejtélyes árnyakkal borított szobába. A plafonra meredve, emlékeiben kutatva gondos történetszövésbe kezdett. Sohasem mondott klasszikus mesét, ehelyett az emberi természetről, szegénységről, szenvedésről, szerelemről, háborúról, halálról és jósálmokról regélt. Nem egy tökéletes, hanem egy valóságos, ugyanakkor misztikus világot font körénk. A húgommal lélegzetünket visszafojtva hallgattuk vagy kíváncsiskodva kérdezősködtünk. S mikor mamám úgy érezte, hogy mára elég, mi könyörgőre fogtuk: "Beszélgessünk még!" Meghittség és titokzatosság hatotta át ezeket a nehéz levegőjű nyári estéket, melyekre ma is jólesőn borzongva gondolok vissza.

S bár ebben csöppet sem voltam tudatos, remélem, valami hasonló varázslatot élnek meg az én tündéri gyermekeim is esténként félhomályban, fészek-melegben. Miután egyesével lefektetem, betakargatom, megpuszilgatom és megölelem őket, a mi kis rituálénk ideje következik. Minden történetünk az ő irányításukkal veszi kezdetét, ugyanis az aktuálisan következő gyermekem egy tetszőleges szóval indít. Ebből kell nekem igaz történetet formálnom. Néha egészen bugyuta szavakat mondanak a vicc kedvéért, ám valahogyan mégis sikerül egy mélyebb tartalmú, valóságos kis történetet kerekítenem belőlük. Az ő, a mi vagy felmenőink életének eseményei jutnak ilyenkor eszembe. Felveszem édes, halott nagymamám kezéből elejtett fonalát, és tovább szövöm történeteit. Hogy a valaha élt összes igaz mesénk hömpölyögjön hatalmas folyammá duzzasztva életünk patakjait! Áradjon! Törjenek át a gátak! Minden régmúlt ősünk ereje dagadó vénaként a szívünkbe fusson! Hogy mi már ne szenvedjük, ne hibázzuk, ne éljük, amit ők, hanem ünnepelhessük győztes csatáikat, s dicsőn megvívhassuk elvesztett harcaikat. Hadd sodródjanak a felszínre súlyos ládáikba rejtett kincseik és titkokkal bélelt koporsóik! Remegő kezeinkkel és felvértezett lelkeinkkel nyithassuk ki azokat, hogy birtokába juthassunk mindannak, mit nélkülünk eltemet a múlt.

A kicsik figyelmesen hallgatnak, kérdeznek, beleszólnak: gyűjtenek. Gyökereket, erőt, hitet, csodát, értelmet, biztonságot, életet, szeretetet.

 

20181223_135326_1.jpg

2019\01\18

Szépség

Miért ennyire túlértékelt jellemző a szépség? Hogyan hat ránk ezzel kapcsolatban a média? Vannak-e olyan külső jegyek, melyek alapján kellemes külsejűnek találunk másokat? A szépség valóban belülről fakad? - Ezeket a kérdéseket most nem fogom megválaszolni.

Szeretnék inkább azzal foglalkozni, hogy a szépség mennyire szubjektív fogalom. Nagyrészt a befogadótól függ. Az ő viszonyulási módjától, értékelési, minősítési folyamataitól. Gondoljunk csak bele: a gyermekét (jobbára) minden szülő csodálatosan elbűvölőnek tartja!

Hogyan tekinthetünk úgy másokra, hogy meglássuk bennük azt, ami vonzó? Ami érdekes. Ami különleges, egyedi, értékes. A hangsúly sok esetben a "tekinteni" szón van. Egyáltalán észreveszünk-e, megfigyelünk-e másokat. Ki tudunk-e moccanni saját belső monológjainkból, gondolati köreinkből, beszűkült rutinjainkból annyira, hogy szemeinket a másik emberre vessük? Képes-e tekintetünk mindenféle minősítés és szándék nélkül megpihenni rajta? Ha áthelyeztük a fókuszunkat rá, észrevehetjük azokat az apró részleteket, melyek meghatározzák őt magát, s melyeket áthat egész lénye. A mozdulatait, a hangját, a kisugárzását. Ha így, önmagunkból kioldódva jelen vagyunk vele, találkozhatunk. Amikor már igazán közel engedtük és befogadtuk lényét, többnyire megtetszik benne valami. Bármi. Sok esetben ennek semmi köze a sztenderdekhez vagy ideálokhoz. Ez lehet egy aprócska gesztus, egy nevetőránc, egy szófordulat, ami valahogyan kellemes számunkra. Valahogyan szép, mert annak látjuk. Mert rátalálunk a másikban arra, ami emberré teszi. Hiszen ő nem egyenlő egy photoshoppolt képpel, nem egy jól eladható termék, hanem egy igazi, lélekkel rendelkező lény. Nem számít, hány éves, hány kiló vagy hány kromoszómája van, meglátjuk benne a szépet, mert a szívünkkel pillantjuk meg.

received_1448583848609608.jpeg