Harmincöt vagyok

35 éves vagyok. Nem fiatal. Nem idős. (Lélekben gyerek!:)) Sohasem fogom eltitkolni vagy megmásítani a korom, mert az számomra olyan, mintha az ember az életét, a megélt éveit tagadná. Nincs és remélem, hogy nem is lesz rá szükségem, hogy rejtegessem mindazt, amit kapok, akivé válok az évek múlása során. Az életkor letagadása, valódi arcunk elfedése, a múltunk létezésének leplezése nem azonos-e önmagunk el nem fogadásával? A szépség és fiatalság kultusza mennyire köt minket gúzsba? Mennyire tudjuk elhinni, hogy egy ráncok barázdálta arc, egy remegő kéz, egy megfáradt test is hordoz szépséget, értéket magában? Hogyan tudjuk saját magunkból a legjobbat kihozni, anélkül hogy megtagadnánk, akik vagyunk? A kozmetikumok, a smink, az öltözködésünk vajon a legjobb formánkat hozza elő vagy egy más ember képét mutatja? 

Láttatok-e már gyermeket a déd/nagyszüleire tekinteni őszinte szeretettel? Volt-e köztük egy is valaha, kinek ölelő kis karjait visszafogta volna bármiféle jele a kornak? Tanulhatnánk tőlük. (Ebben is). Bár tudjuk, hogy "ami igazán lényeges, az a szemnek..."* Csak sajnos egész sokszor elfelejtjük.

Minden embernek, minden testnek története van. Mesélnek. Ha jól hallgatjuk, ítéletektől mentesen, szabadon, befogadva: felnevelt gyermekekről, végigdolgozott életekről, örömökről, fájdalmakról, szeretetről, legyőzött betegségekről, egy sohasem volt, sohasem lesz személyről regélnek. Azt hiszem, Popper Pétertől származik a gondolat, hogy egy bizonyos életkor után mindenki felelős az arcáért. Kiül rá a jóság vagy a rosszindulat. A béke vagy a nyugtalanság. Olvasni lehet.

Szeretem a ráncokat, melyek térképeket rajzolnak az arcokra. Szeretem a szemeket, mert mélyebbre látni bennük. Szeretem a foltokat, szeplőket, anyajegyeket, mert egyedivé tesznek. Az apró "hibák" pedig, jóságot ébresztenek.

És őszintén: Nagyon de nagyon szeretnék rozzant kis öregasszonyként, a botomra támaszkodva, műfogakkal kacagni papussal az oldalamon a dédunokák mókáin! Tán még a botom is eldobom!!! :)

https://www.youtube.com/watch?v=_VONMkKkdf4

*Antoine de Saint Exupéry