Halhatatlanság

Az ember talán azóta kutatja az örök élet titkát, amióta öntudatára ébredt. Gondoljunk akár a túlvilági lét kérdéseire, a halhatatlanság elixírjére, az öregedés elleni ádáz harcra, a tudat megőrzéséről szóló sci-fikre. Nem szeretnék és nem is tisztem mélyebb vallási vagy tudományos kérdésekbe belemenni, egy más aspektusból közelíteném a témát. Mindannyian megtalálhatjuk személyes kis halhatatlanságunk titkát, hisz nap mint nap olyan változások, események, érzések és gondolatok indulnak ki belőlünk, amelyek rajtunk túlmutatnak. Aprócskák és hatalmasok. Legyen az egy gyermek megfoganása, egy alkotás létrehozása, egy hősies cselekedet vagy akár egy segítő gesztus, egy jó szó. Ha létrehozol valami maradandót: halhatatlan vagy! Ha megváltoztatod egy ember életét: halhatatlan vagy! Ha bárki emlékeiben létezel: halhatatlan vagy! Ha egy picurka hatást gyakorolsz a környezetedre: halhatatlan leszel! Abban nincs döntési lehetőségünk, hogy idézünk-e elő változást a minket körülölelő világban, abban viszont van, hogy mekkorát és milyen minőségűt. Csendben a csigaházainkba bújhatunk vagy aktívan, cselekedve, élve, érezve létezhetünk. Lehetünk elutasítók vagy segítőkészek, gyűlölhetünk vagy szerethetünk, kizsákmányolhatunk vagy adhatunk. Felelősségünk teljes tudatában eldönthetjük, hogy milyen nyomokat akarunk hagyni a világban.

Talán nem mindenkire emlékszem, aki személyesen velem jót tett, biztosan nem is mindenkit ismernék már fel. Ám a szívemben rengeteg halhatatlan ember él. Köszönöm az ismeretlen hölgynek, aki mentőt hívott, mikor ájulva hevertem a földön. Köszönöm az orvosnak, aki szakszerűen kikezelt egy komoly tüdőgyulladásból. Köszönöm a tanáraimnak, a barátaimnak, az összes felismert vagy fel nem ismert jótevőmnek! Köszönöm a családom minden egyes tagjának, hogy azzá válhattam, az lehetek, aki vagyok.

Ha bizonyos módon élsz, akkor talán földi léted befejeztével ismerőseid nem kapnak majd szájukhoz elhaló hangon mormolván: "Halottról csak jót...!" Ahhoz, hogy pozitív értelemben éld túl a halálod, nem feltétlenül kell hőssé válnod, néha csupán az is elég, ha igazán észreveszed az embertársaidat!

img-ea0a697d27ff418c4f534507666349bc-v.jpg