Hitvallásom a gyermeknevelésről

Elfogadom a gyermekem személyiségét. Viselkedésétől és érzelmeitől függetlenül tiszta szívemből szeretem. De: nem dicsérem meg, ha elhappolja más elől a hintát. Nem biztatom arra, hogy tolakodjon előre a villamoson. Rászólok, hogy segítsen a testvérének kezet mosni. Megjegyzem, ha nem a megfelelő hangnemben szól. Elvárom, hogy bizonyos szabályokat betartson, a feladatait elvégezze. Mindig az igazat mondom neki. Felvállalom a nehéz helyzeteket is. Bocsánatot kérek tőle, ha igazságtalan voltam. Megmagyarázom az érthetetlent, hogy ő is megérthesse. Elismerem, amikor helyesen cselekedett. Kiemelem az erősségeit, hangsúlyozom a nagy teljesítményeit. Elemzem a különféle minket ért helyzeteket, nyomatékosítva a jó példát, elméletben javítva a rosszat.

Mert:

Szeretném, hogy a gyermekem becsületes legyen. Tudom, hogy bajba kerülhet.

Szeretném, hogy a gyermekem lelkiismeretes legyen. Tudom, hogy nehezebb sorsa lehet.

Szeretném, hogy a gyermekem őszinte legyen. Tudom, hogy elutasíthatják.

Szeretném, hogy a gyermekem egyenes legyen. Tudom, hogy elnyomhatják.

Szeretném, hogy a gyermekem hiteles legyen. Tudom, hogy próbára tehetik.

Szeretném, hogy a gyermekem megbízható legyen. Tudom, hogy számára ez teher lehet.

Szeretném, hogy a gyermekem önzetlen legyen. Tudom, hogy hátrányt szenvedhet.

Szeretném, hogy a gyermekem segítőkész legyen. Tudom, hogy kihasználhatják.

Szeretném, hogy a gyermekem bízzon. Tudom, hogy csalódhat.

Szeretném, hogy a gyermekem szívből szeressen. Tudom, hogy sérülhet.

Szeretném a gyermekeimet értékek mentén nevelni, hogy ne tévesszék össze a talmi csillogást a Nap éltető erejével. Szeretném, ha erős gyökereket eresztenének, hatalmas koronát növesztenének és egyenes törzzsel élhetnének. Szeretném, hogy felismerjék és elfogadják a szükségleteiknek megfelelő testi, lelki és szellemi táplálékot. Szeretném, hogy képesek legyenek jó szívvel odaadni lényük gyümölcsöző kifejeződéseit. Szeretném, hogy szilárdságuk és erejük kijelölje helyüket a világ rendjében, ám rugalmasságuk és alkalmazkodóképességük bármilyen körülmény ellenére biztosítsa virágzásukat. Szeretném, hogy tudják: soha nincsenek egyedül!

Hiszem, hogy a hosszú távú célok előbbre valók, mint a rövid távúak. Hiszem, hogy a mélység fontosabb, mint a felszín. Hiszem, hogy a minőség több, mint a mennyiség. Hiszem, hogy a szeretet és a kapcsolódás a legnagyobb gazdagság.

Nem baj, hogy a gyermekeim nem érzik mindig jól magukat, ha ettől jobb emberek lehetnek. (Hiszem, hogy boldogabbak is!)

20180830_173718.jpg