Számodra mit jelent a szoptatás?

Az anyatejes táplálás világnapján azon tűnődöm, vajon mi járhat az emberek fejében a szoptatás propagálása kapcsán. Mert bizony a csecsemők természetes táplálási módját a mi világunkban reklámozni kell. Népszerűsíteni, hogy elfogadásra találjon. Szépnek láttatni, hogy tetszést váltson ki. Beszélni róla, hogy hiteles információk terjedjenek vele kapcsolatban. Harcolni érte, hogy az édesanya és a kisbaba szükségleteire helyezzük a társadalom fókuszát.

Ezennel én is ezt fogom tenni: dicsőíteni. (Hiszem, hogy a szoptatás piedesztálra emelése amiatt fontos, hogy a jövőben minél több édesanya és kisbabája átélhesse ezt a csodát.)  Néhány gondolatban összefoglaltam, hogy számomra mit jelent a szoptatás:

A szoptatás kötelék, mely kizárólagosan és szorosan, ám gyengéden összefűz.

A szoptatás közvetlen testi és intim lelki kapcsolat.

A szoptatás bizalom: a nőnek a testébe, a gyermeknek az édesanyjába vetett bizalma. Az anyai magabiztossághoz és a biztonságos kötődés kialakulásához is hozzájárul.

A szoptatás gondoskodás, mely testet és lelket táplál.

A szoptatás egészség: az anyatej minőségi és személyre szabott tápláléka a babáknak.

A szoptatás természetes, ezt teszik az állatok és őseink is így tartották életben kicsinyeiket.

A szoptatás kijózanító, mert elemi és ösztönös, mentes minden filterezett médiatartalomtól. Visszaránt a hús-vér valóságba, emlékeztet az élet törvényeire.

A szoptatás a babának adott egyedülálló, életre szóló ajándék.

A szoptatás előnyei az édesanyákat is sok szempontból érintik.

A szoptatás minden perce érték, mely kitartás, belső munka, küzdelmek, nagy körültekintés vagy céltudatosság révén jöhetett létre.

A szoptatás tiszteletre méltó, elismerést és támogatást érdemlő feladat.

A szoptatás női szupererő, hiszen a baba 6 hónapos koráig az édesanya melleiben termelődő tej kizárólagosan képes fedezni a csecsemő tápanyagigényét. (Számomra elképesztő volt ebbe belegondolni. Pici korukban tejbabáknak hívtuk a gyerekeinket.)

A szoptatás gyönyör: kortyoló babahangok, aprócska kezek simogatása, elnehezült szempillák csukódása... A szoptatás élmény. A szoptatás összeolvadás. A szoptatás szeretet.

Ez az egyik kedvenc képem a kislányaimról. Újszülött Veronikám tele pocakos boldogsága:

fenykep0463.jpg

Számodra mit jelent a szoptatás?