Anyaság számokban

Bevallom őszintén, mikor arra vállalkoztam, hogy anya leszek, egy idilli kép lebegett a szemem előtt az anyaságról. Elsősorban a babával, a kisebb/nagyobb gyermekekkel való foglalkozás, a majdani közös élmények és a közöttünk lévő mély szeretet elképzelése dominálta a gyermekvállalással kapcsolatos fantáziáimat. Ami kiváló kiindulópontot adott számomra, hisz e pozitív elvárásokkal teli várakozás talaján születhetett meg a döntés: gyermeket szeretnék.

A körítésre már kevesebbet gondoltam. Nem feltételeztem, hogy az aprócskának tűnő feladatok teljesítése az időm nagy részét elfoglalja majd. Három kisebb gyermek ellátása a teendők jelentős hányadát hárommal szorozza. Például a szennyesben a piszkos gyermekruhák mennyisége háromszor több, mint ha egy gyermekem lenne. Ezért mindennap mosok. Ezek elrendezése, kiválogatása több időt vesz igénybe és a lakásban is több tárolóhelyre van szükség. A játékok számára szintén. Egy nagycsaládnál az ételfogyasztás, a mosogatni és elpakolni való ugyancsak sok. Mivel számos ételallergénre diétázunk, így ebédet rendelni esélyem sincs, ezért főzni úgyszintén mindennap szoktam. Ott van még a legalább kétszeri öltöztetés, a fürdetés, az 5-6 kézmosás, a 4-5 mosdóztatás a napi feladatok között, ami leginkább már csak Kristófra vonatkozik, és a frizura elkészítése a lányok esetében, heti egyszeri hajmosással és körömvágással kiegészítve. Szóval ezekre a dolgokra gondoltam "körítés" címszó alatt. Ide szándékosan csak a gyerekek fizikai ellátását célzó tevékenységeket soroltam. A szellemi és lelki életükkel ekkor még mit sem törődtünk. A szórakozás, a fejlesztés, a sport, a konfliktusok rendezése, a közös játék és a kapcsolatunkat erősítő tevékenységek még ezen felül kell, hogy beleférjenek a napba. A gyerekek számára ezek biztosítását nagyon lényegesnek tartom. Mivel nálunk a férjem is kiveszi a részét a háztartási és a gyerekek körüli feladatokból is, így a jól szervezett napokon mindenre jut elég idő.

De számokat ígértem, szóval íme néhány megdöbbentő adat egy háromgyermekes anya utóbbi 7 évéből:

- 7 évig minden egyes nap cserélgettem pelenkákat. Voltak időszakok, mikor egyszerre kettő gyereken is. Ha átlag napi 7-tel számolunk, akkor összesen 17885 alkalommal vettem le és adtam tiszta pelust a gyerekeimre.

- Összesen 62 hónapot (5 év 2 hónap) töltöttem szoptatással. Többet, mint amennyit egyetemre jártam. Átlag napi 6-tal számolva 11160 alkalommal szoptattam meg a babáimat igény szerint.

- Mivel a mai napig minden egyes éjszaka felébred egyszer vagy többször egy vagy több gyerekem, így hozzávetőlegesen 2555 éjszakát nem aludtam át egyhuzamban.

Számolgathatnék még, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy:

- Bár bosszant néha a sok szétdobált játék, de mi mással is tölthetném meg a nappalinkat, ami ekkora örömet okoz?

- Néha szeretnék 7 óráig aludni, de az semmi esetre sem tenne ilyen boldoggá, mint a gyerekeim reggeli csivitelő hangja, mosolya, odabújása.

- Olykor elegem van az állandó feladatokból, de ki másért tennék ennyi mindent meg, mint saját a családomért?

Néha nagy a nyüzsgés, túl sok az érzelem, kicsi a lakás, túl kevés a magamra fordítható idő.

DE:

Mi más adhatna többet, mint velük/értük lenni?

Minden közös pillanatunk a jelen örökkévalóságában, ám az élet fenyegető mulandóságában létezik. Hiszem, hogy bármit megéri megtenni azért, hogy részese lehessek ezeknek a csodálatos pillanatoknak!

20180522_171230.jpg