Miért hordozz?

"Kik ezek a hippi anyák, akik kendőbe gyömöszölve magukon cipelik babájukat? Milyen újabb divathóbortnak dőltek be? Hát nem gondolják, hogy megnyomorítják, megfullasztják azt a szerencsétlen gyereket? Mindjárt meg is mondom valamelyiknek!" - Nem ritka gondolatok ezek még manapság sem. Aggódó nénikék, elképedt bácsikák vállalják előszeretettel, hogy majd ők fel is világosítják azt a felelőtlen némbert, ki e csöpp emberkét veszélyeztetni meri. Értem én, hogy segíteni szeretnének vagy fontosnak érezni magukat. Esetleg részesei szeretnének lenni az össznépi "Óvjuk meg a babákat és kisgyermekeket a szüleiktől!" akciónak, hisz közös társadalmi érdekünk az utódok ép fejlődésének biztosítása.

dorka0810_001_copy.JPG

Poszthordozó anyaként írom ezeket a sorokat. Réges rég túl vagyok már azon, hogy egy-egy beszólás alapjaiban rengessen meg anyaságomban, vagy egy gyermekneveléssel kapcsolatos "jótanács" több napi vekengésre késztessen. Azonban én is voltam kezdő, útkereső, és tudom, néha mennyire nehéz saját belső iránytűnkre hallgatni, ha azt különféle erőhatások próbálják meg eltéríteni. Szóval kedves hordozni vágyó anyukák! Ne hagyjátok magatokat elbizonytalanítani!

Amikor majd' hét röpke évvel ezelőtt Dorka babámmal végigszambáztam kedves városunk főterén, még ugyancsak ritka látványosságnak számítottunk. Azóta viszont szemmel látható a változás: "Hopp egy csecsemő elöl! Hopp egy totyogó hátul!" És ez így megy nap mint nap! (Nagy szerepe van ebben néhány elhivatott helyi anyukának is, akiknek ezúton is gratulálok munkásságukhoz!) Egyre többen ragadnak hordozóeszközt, és mélyen magukba szippantják a boldog, babaillatú szabadság fuvallatait. Jönnek-mennek, szoptatnak és két szabad kézzel bármit megcsinálnak. A bébi nyugodtan szundikál vagy kíváncsian kukucskál. Természetesen. Hisz hordozásra lett teremtve!

fenykep0807.jpg

 

Miért hordozz?

1. A babád alapvető szükséglete a testközelség iránti igény, melynek biztosítása elősegíti kiegyensúlyozott fejlődését.

2. Ha a baba boldog, az jótékony hatást gyakorol az egész család életére. Harmonikusabban telnek a mindennapok, könnyebben megélhetjük a "jó szülő vagyok" érzést.

3. Hordozott baba mellett felszabadul a két kéz. Egyszerűbb a játék a nagyobb testvérekkel, szinte minden házimunka elvégezhető, bármilyen hely könnyen megközelíthető.

+1. Hordozni jó! A babának és anyának is örömöt okoznak ezek a meghitt időszakok. Aki nem hiszi, kösse magára!15724894_10154201343978297_1570787462771720924_o.jpg