Róka

Alvóka, rongyi, nyunyó... ki milyen nevet ad kedvenc plüss barátjának. A lányok az óvodába vagy mamákhoz szoktak alvósállatot vinni, ám nem ragaszkodnak egy állandó átmeneti tárgyhoz. Időszakonként van egy-egy kedvencük, melyhez jobban húz a szívük, de nem különösebben fontos számukra, hogy melyik játékuk van velük, sőt az sem, hogy egyáltalán velük legyen. 

Az átmeneti tárgyak "használata" kisgyermekkorban egyébként teljesen rendjén lévő dolog. Funkciója az anyától való elkülönülés, a leválás megkönnyítése. Az adott tárgy "anya pótlóként" szolgál, az anyai testközelségre emlékeztet, az anya hiányában a hozzá fűződő érzelmi kapcsolatot segít megélni a gyermeknek. Ezen túl kontrollhoz is juttatja, mivel a vigasztárgyat bármikor magához veheti, amikor szüksége van rá.

Kristóf az állatok rengetegéből kiválasztott egy jó barátot, megszelídítette és nemes egyszerűséggel elnevezte Rókának. Öleli, szereti, vele alszik, máskor sírva hívja: "Róka! Róka!" S bár a Kis herceg történetét még nem ismeri, a titkát már tudja: "...ugyanolyan közönséges róka volt, mint a többi száz- meg százezer. De én a barátommá tettem, és most már egyetlen az egész világon."*

20180330_130051.jpg

*Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg