Süssünk, süssünk valamit!

A közös konyhai ténykedés 10 pozitív hatása

A gyerekek egyik kedvenc itthoni aktivitása a sütemény/pizza/kalácskészítés, természetesen az én felügyeletem és szervezésem alatt. Általában a lányok találják ki, hogy mit süssünk, de Kristóf is lelkes résztvevője a folyamatnak: az összetevők kimérésének, adagolásának, kavargatásának, a tészta gyúrásának, formázásának, díszítésének, ízesítésének és tepsibe helyezésének. Egyelőre a takarítós és elpakolós részek még rám maradnak.

Csupán egy fél óra munka, plusz tíz perc káoszelhárítás és a hozadéka több, mint egy elkészített étel.

20180226_095239.jpg

Mire jó a közös sütés?

1. Tanulnak: a hozzávalók és eszközök neveit, a folyamatok megnevezését, az elkészítés módját. Az elméleti tudás készségszintű ismeretekkel társul.

2. Taktilis ingerekhez jutnak, mikor kezecskéikkel gyúrják, nyújtják, formázzák a tésztát vagy a feltétet ráhelyezik a pizzatésztára. Kiváló szenzomotoros fejlesztő tevékenység: hasznos és élvezetes.

3. Előhozza a kreativitásukat. Általában hagyni szoktam, hogy önállóan, szabadon is alkossanak, saját ötleteiket megvalósítsák. Veronika például legutóbb hercegnőruha alakú kalácsot készített.

4. Gyakorolják a késleltetést, szabálytartást: Meghatározott sorrendben, igazságosan felosztva működik nálunk a feladatok végrehajtása. A nagy létszámú pékcsapat tevékenysége így nem fullad káoszba. Dolguk végeztével ki kell várniuk munkánk eredményét.

5. Relatíve egészséges ételek készülnek: A pocakok megtelnek adalékanyagmentes és diétás finomságokkal.

6. A hatékony munkavégzéshez a kompetencia érzése társul, a sikerélmény pedig borítékolható. A jutalom időben távolabb van a cselekvésüktől, a következmény pedig kézzel fogható, sőt bekebelezhető.

7. Minőségi időtöltésként is felfogható. Az együtt töltött percek alatt érdekes témák és történetek szoktak felmerülni, sokszor egészen mélyen szántó beszélgetések zajlanak.

8. Flow élményt nyújt. A cselekvésben való feloldódás, a jókedvű közös ténykedés szorongásoldó hatása sem lebecsülendő.

9. Azzal, hogy besegítenek a sütésbe, ők is hozzátesznek valamit az otthoni munkavégzéshez és adni jó érzés.

10. A felnőttek "dolgozása" különösen izgalmas a gyerekek számára. Őket utánozni, a felelősségből részt vállalni fejlesztő, önállóságra motiváló hatással bír.

Ti szoktatok együtt sütni?