Középső gyerek

A mi kis szendvicsgyerekünkről, Veronikáról fogok most írni. Nem volt ő mindig középen, 2 és fél évig kicsiként igyekezett lépést tartani 2 évvel idősebb nővérével, aki babusgatta, tanítgatta és irányította nyugodt, mindent elfogadó, rá felnéző hugocskáját.

20171210_161119.jpgTörtént aztán, hogy megszületett az öcsike, Veronikából középső gyerek lett, hugica és nővérke egy személyben. Az új pozíció változásokat hozott mind a személyiségében mind pedig a nőverek közötti kapcsolat viszonylatában. Ekkor kezdett kibontakozni igazán gondoskodó, anyáskodó énje. Nagyon gyengéden bánt kistestvérével, szeretettel kapcsolódott hozzá. A legtöbb fényképen simogatja vagy hozzábújik Kristófhoz, így mutatva ki, mennyire fontos számára a közelsége. Ahogy aztán cseperedett az öcskös, Veronika meglátta benne a játszótársat, és mivel a kicsi partnernek bizonyult ebben, sokszor összefogva - és a domináns nagyot kirekesztve - koalíciót kezdtek alkotni. Verus élvezi, hogy képes hatni a kicsire, és nem kell mindig alkalmazkodnia a játékszabályokhoz, hisz kezébe veheti az irányítást. Ezzel együtt rádöbbent arra, hogy erős akaratú nővérét is tudja befolyásolni például a szabályok elleni lázadással és a közöttük lévő határok feszegetésével. Ez természetesen konfliktusokat generál közöttük, de úgy hiszem, jó próbatétel számukra, hogy a kevésbé biztonságos kortársi közegben helyt tudjanak majd állni alkalomadtán. Veronika erőt próbál, Dorka tanulja az alkalmazkodást.

A "rangsorban" Dorkához közelebb került Verus, ők a nagy, óvodás lányok. Ez azzal is együtt jár, hogy Dorka kevésbé elnéző már húgával, sok esetben nem kistesóként tekint rá. Elvárja, hogy tudja mindazt, amire ő képes. Amikor viszont észreveszi, hogy Veronika tájékozatlanabb nála, tanítgatni szeretné, ami Verust nagyon rosszul érinti. Annak ellenére, hogy tisztában van nővére életkorbeli előnyével, úgy érzi szembesítik hiányosságaival, ezt nehezményezi és ellenáll az okításnak. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy kiderítsük, elismerjük az erősségeit, mert olykor nem fejezi ki azokat eléggé látványosan.

Ami viszont domináns az ő személyiségében, az a humor és a pozitív életszemlélet. Bárkit képes felvidítani, a rosszat jóra fordítani, huncutságával pedig színessé és gazdaggá teszi a hétköznapokat. Veronika a mi ragyogó tekintetű angyalkánk, tiszta lényének szimbóluma a szívből jövő nevetés.orca-image-1518353802999_jpg_1518353803112.jpeg