Játsszunk!

Tele van a szoba játékokkal, néha az egész lakást elárasztják. Komoly napi kihívást jelent az elpakolásuk, rendszerezésük, amit esténként együtt szoktunk megtenni. Nehéz fenntartani az egyensúlyt abban, hogy ne legyen túl sok belőlük, mert a gyerekek nagyon tudnak ám örülni egy-két új darabnak. Az ajándékok, melyekre vágynak, felkerülnek egy listára és a következő szüli-, névnap vagy karácsonyra kapják meg őket. Az ésszerűség határain belül igyekszünk maradni. Mindent nem vásárolunk meg, főleg ha teljesen haszontalannak és túlárazottnak tűnik, amit kérnek. Ám ha kitartóan vágyakoznak egy játék után, sokszor mégis teljesítjük a kérésüket. Így próbálunk szelektálni a hirtelen fellángolások és a számukra valóban sokat jelentő dolgok között. Ma azon gondolkoztam, hogy melyek is azok, amik igazán fontosak, hasznosak számukra és folyamatosan bekerülnek a kedvenceik körébe. Íme a mi toplistánk:20180114_101011.jpg

10. Labda: Hol körjátékot játszanak vele, máskor rúgják vagy pattogtatni próbálják. Kicsi-közepes-nagy méretben is nyerő náluk.

9. Kártya: Veronikánál kártya-mánia van. Fekete Péter, memória, "lépegetős", piros pacsi vagy körbe papucs a választott játéka esti mese helyett már több, mint egy éve. (Kis társasjátékozással tarkítva.) Dorka is szívesen csatlakozik, Kristóf pedig néha húzhat egy lapot.

8. Feladatos könyv: Újra és újra fellángol a lelkesedésük egy-egy feladat megoldó füzet kapcsán. A matricás változatot és a színezőket már Kristóf is szereti.

7. Építőkocka: Klasszikus, örökzöld. Szerintem még évekig játszani fognak vele. Házat vagy várat építenek szinte mindig belőlük. Kreativitásuk kibontakoztatásának jó eszköze.

6. Kirakó: Kristófnál pedig puzzle-őrület van. Előfordul, hogy egyhuzamban 6-7 félét is kirak. Minden gyermekemnek volt ilyen korszaka, mikor hónapokig ezzel foglalatoskodtak.

5. Autó: Ha csak Kristóf kedvenceit listáznám, nála ez a favorit. Kukás-, mentő-, markolóautó, imádja mindet!

4. Baba: Elsősorban a lányaim játszanak anyukásat. Szépen lemásolják, amit a kicsiről való gondoskodás kapcsán láttak tőlem. Veronika meg is kérdezte a minap, hogy mikor lehet már végre gyereke.

3. Plüssállatok: Rengeteg fajta történetet eljátszanak plüssök segítségével. Legtöbbször kis háziállatok szerepébe bújtatják őket, de bizonyos eseményeket is a segítségükkel dolgoznak fel. Mindig van pár kedvenc, aki megkaphatja az óvodai alvóka szerepét is.

2. LEGO: Sok kicsi legónk is van, de még mindig a duplo a menő. Teret enged a szabad alkotásnak, könnyen építhető, közösen is lehet játszani.

1. Rajzeszköz+papír: Bármikor szívesen rajzolnak a gyerekeim. Minden rajzukat megnézem, és megkérem őket, hogy meséljék el, mit alkottak. A műveik sokat elárulnak róluk.

A könyvek egy külön kategóriát alkotnak nálunk. Dorka igazi könyvfaló. Már egy ideje nem veszünk új könyveket, mert nem lenne számukra hely a polcokon, ehelyett rendszeresen kölcsönzünk. Dorka esti meséje mindig valamilyen új történet, amit apa olvas fel neki.

A játékok szórakoztatnak, érdekesek, segítenek felismerni a világ működésmódját és eszközül szolgálnak, hogy a gyerekek leképezhessék azt. A játék fejleszt, új szempontokat ad, gyakorlási terepet biztosít, szabályokat tanít, szerepeket gyakoroltat, önmeghaladásra biztat. A játszás izgalma, a pillanat átélése boldoggá tesz. Intellektuális és érzelmi szempontból a szabad játék a kisgyermek számára az egyik leghasznosabb tevékenység. Legeslegjobban viszont azt szeretem látni, amikor egymás között leosztják a szerepeket és belevetik magukat a közös játékba. Ehhez többnyire nem kell semmilyen segédeszköz, elég csupán a kis testük-lelkük. Egymással hozzák létre azt a varázslatos teret, amiben bármi megtörténhet. Itt nem minden az,aminek látszik, csak úgy tűnik, mintha... Ez a "játékból az lenne, hogy..." világa, ahová nekünk felnőtteknek már lejárt a belépőjegyünk.20180114_100926.jpg