Adventi naptár - Képes vagy-e várni a csodára?

20171201_162236.jpgTalán már többen halottatok W. Mischel pillecukor tesztjéről. A kísérletben kisgyermekeknek egy-egy szem pillecukrot adtak, majd választás elé állították őket: megeszik most vagy inkább később, ám utóbbi esetben kapnak még egy szemet. A vizsgálat bizonyította, hogy a sikeres felnőtt élet egyik titka a várakozni tudás, hisz a hosszabb távú célok megvalósításához szükséges az önuralom. A késleltetni tudó gyermekek könnyebben kezelik majd a stresszt, jobb lesz a megküzdő képességük.

Az adventi időszak során a gyerekek előszeretettel nyitogatják az adventi naptárat, mely minden napra rejt egy-egy cukorkát, apró ajándékot, kis üzenetet, kinél mi a szokás. Ez a szép hagyomány kiválóan közvetíti a gyermekek felé a várakozás örömét. Minden nap ajándékot rejt, és minden nap közelebb visz a karácsonyi csodához, mely akkor a legcsodálatosabb, ha képesek rá várni. Feldíszítjük a környezetünket, és az ünnepre várva felkészítjük a lelkünket. Ilyen várva várt csodát jelent majd az életükben egy sikeres felvételi, egy fantasztikus sportteljesítmény, egy jó állás megszerzése, egy harmonikus párkapcsolat felépítése, a gyermekeik megszületése, egy könyv megírása és sorolhatnám tovább.

Vajon mi, felnőttek képesek vagyunk várni a csodára? Képesek vagyunk átadni a várakozás örömét? Ha a gyermekünk megkérdezi: "Anya, kinyithatok még egyet az adventi naptárban?" Tudunk-e NEM-et mondani?