Anyupszi előad 2016. 06. 25 Kismamák napja - Tévhitek cáfolatokkal

Előadás II. rész

Tévhitekre alapozott kérdések és javaslatok újdonsült anyukákhoz cáfolatokkal:

Add le a babát szülés után, hogy tudj pihenni! – Általában az édesanyák olyan felfokozott izgalmi állapotban vannak a szülést követően, hogy csökkent alvásigényüket a babával együtt is ki tudják elégíteni. Az újszülött hozzájut az értékes előtejhez, illetve így megvalósítható az igény szerinti szoptatás. A babát megkíméljük az édesanyja nélkül eltöltött időszak stresszétől és szükségleteit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni. Anyai akadályoztatás esetén az édesapa is biztosíthatja a kezdeti „szőrkontaktust” a babával.

Nincs elég tejed, adj neki tápszert! – Minél többet szopizik a baba, annál több tej termelődik. Az igény szerinti szoptatás biztosítja a megfelelő mennyiséget. Bízz a testedben!

Nem kellene egy kis teát adni neki? – A baba szervezetének 6 hónapos koráig a legideálisabb a kizárólagos szoptatás. A tej étel és ital egyben. Udvariasan tájékoztathatod a nagyszülőket a legújabb tudományos tényállásról.

Csak három óránként szabad etetni! – Az éhségét illetve szopás iránti igényét (komfort szopás) jelzi a baba, erre a jelzésre reagálva édesanyja megszoptatja. A folyamat megerősíti a baba világba vetett bizalmát, hisz a jelzésére adekvát választ kap.

Adj neki cumit! – Az első 6 hétben mindenképp mellőzni érdemes, mert könnyen cumizavaros lehet tőle a baba, azaz szopási technikáját elronthatja. Ha később mégis kap, figyelni kell, hogy használatát korlátozni érdemes. Ne csitítsuk el vele a baba jelzéseit, tanuljuk meg „jól” használni. Nagyobb korban befelé fordulóvá teheti a gyerkőcöt, ha túl sokat cumival a szájában tevékenykedik.

Még szoptatod? – A WHO 2 éves korig vagy tovább javasolja szoptatni a kicsiket. Ugyanakkor a túlontúl elhúzódó szoptatás anyai intimitás szükséglet kielégítetlenségére is utalhat.

Kóstoltass meg vele egy kis húslevest! – A hozzátáplálásnak szigorú szabályai vannak, melyeket az ételallergiások számának növekedése miatt érdemes betartani. Az éretlen emésztőrendszerű baba elsődleges tápláléka az anyatej. Nem kell siettetni a fejlődését semmilyen területen.

Nem félsz, hogy agyonnyomod, ha együttalszotok? – Józan szülők álmukban is érzékelik a baba hollétét, és biztonságosan tudnak együtt aludni vele. Az édesanyának egyszerűbb a szoptatás, a baba kevésbé zaklatja fel magát, hisz közel a megnyugvás.

A babának egyedül kell aludnia. – A szeparációs helyzet idegen számukra. Többször ébredhet emiatt éjszaka. Később a szeparációs szorongás okozta félelem nyugtalaníthatja.

Majd álomba sírja magát. – A sírni hagyott babák stressz-szintje nagyon magas marad, nem élnek át valódi megnyugvást. Ha rendszeresen nem reagálunk a sírására, azt tanulja meg, hogy neki semmilyen hatása sincs a világ dolgaira. Kialakul a tanult tehetetlenség, mely a későbbiekben gátat vethet céljainak elérése elé.

Majd megszokja a babakocsit. – A baba lelki igényeit a hordozás optimálisabban kielégíti. Idegrendszerének fejlődését, intelligencia szintjének emelkedését is szolgálja.

Nem rossz neki a kendőben? – Az anyaméh is egy szűk, ringó, meleg hely volt, számára ez ismerős élményt jelent. Helyesen megkötött kendőben a gerince pontról pontra meg van támasztva, csípője egészséges terpeszben.

Felkapattad, elkényeztetted. – A baba ölbe vevése, ringatása fejlődése szempontjából nagyon fontos. Ezt kérni, jogos igény részéről. Az újszülötteket nem lehet elkényeztetni.

Szoktasd le magadról, mert később nehéz lesz az elválás. – Minél stabilabb érzelmi biztonságot él meg a baba, annál könnyebben lesz képes erről a szilárd talajról elrugaszkodni, hogy felfedezze a világot.

Csak hisztizik a baba! – Ha nem tudunk rájönni, hogy miért sír, akkor is minden bizonnyal jó oka van rá. Kognitív képességei még nem teszik lehetővé, hogy képes legyen másokat hisztivel manipulálni.

Nem baj, ha sír, legalább erősödik a tüdeje! – Nem erősödik. Diszkomfort érzése van, segítséget kér, megnyugvásra vágyik. Érdemes tovább kutakodnunk, hogy rájöjjünk az okára.

Átalussza már az éjszakát? – A legtöbb baba többször is felébred éjszaka, leggyakrabban éhség vagy fogzás miatt. Téves az a hozzáállás, hogy „illik átaludnia az éjszakát”. Az ébredések okaival viszont érdemes tisztában lennünk, esetleg van-e, amin változtatnunk kellene.

Jó baba? – Igen. Minden baba jó. Más a temperamentumuk, máshogy jelzik szükségleteiket, más az ingerküszöbük, más a környezetük.