Veronika (jel)beszél

Veronika szókincse 21 hónapos kora ellenére könnyedén megszámlálható elemből áll, melyeket az alábbi csoportokba oszthatjuk:

1. személyek: baba, anya, ava (apa), Doda (Dorka), mama, papa, Zsizsi (Zsuzsi), Totya (magát újabban eképpen nevezi)

2. állatok: vává (kutya), szisz (cica), sssssz (kígyó), nyussz (nyuszi), pápáp (kacsa), bümm (maci), búúú (boci), csíp (madár), püpü (pulyka), nyelvcsettintés a lovacskát jelenti

3. közlekedési eszközök: busz, bümm (autó, motor), tütü (kamion, markoló vagy egyéb érdekes járgány)

4. játékok: hinta, csússz (csúszda)

5. egyéb: tössz (kössz vagy tessék), i-i (inni), nyammogás (enni), ama (alma), pssszt, csüccs, fejrázással jelzi a nemet

Persze ekkora szókinccsel nem lenne egyszerű boldogulni, azonban Veronika prímán megérteti magát mutogatással. Ha valamit szeretne, csak rábök ujjacskájával erőteljes hangadás kíséretében és teljesül a kívánsága. Lássuk be kevéssé motivált új szavak tanulására, ha egyszer úgyis megértik – hellyel közzel – hogy mit akar. Szerencsére a családban senkit sem zavar, hogy még nem beszél. Ám néha valaki bepróbálkozik egy kis szótanítással, különösebb sikerek nélkül, ugyanis Verus nem igazán akar még beszélni, későn érő típus. Beszédfejlődési ütemét valószínűleg az anyai örökség is meghatározza, hiszen anya az átlagnál később kezdte a verbális kommunikációt. Nyelv szempontjából igazán ingergazdag környezetben nevelkedik, a családtagok beszélgetnek, magyaráznak, mondókáznak, énekelnek neki és a többiek közötti kommunikációnak is folyamatosan tanúja. Különféle baba-mama foglalkozásokra is jár Venszi, gyakran találkozik hasonló korú gyerekekkel.

Olykor-olykor azonban bizonyos kérdésekre nehéz válaszolni szavak nélkül. Például Veronika nagyon szeret hintázni és anya ilyenkor szívesen énekel neki. De vajon Verus szeretné-e a dalokat hallani? Anya ezekre az esetekre pár könnyű szótagot eszelt ki válasz gyanánt. - Veronikám, énekeljen anya? Ha igen, mond azt, hogy lá-lá! - Lá-lá! - mondja Veronika.

Hasonló eset a nyakinca puszilgatása. Verust anya csikizi, a baba kacag. De vajon szeretné még vagy elég? - Ha csikizzelek még, mondd azt, hogy tá-tá! - Tá-tá!

Venszike, ha valamit nem akar, a fejét rázni szuperül tudja, de a bólintás nem megy. Az igen helyett is kitalált anya egy jelet. - Aki kér banánt, nyújtsa fel a kezét! Négy pracli lendül a magasba, mert olyan nincs, hogy Dorka valami mókából kimaradna!

asztal.jpg