Mi az a kukuca?

-"Olvassunk!" - mondta Dorka kezében tartva új verseskönyvét. -"Jó, gyere!" - intett anya és Dorka az ölébe telepedett. -"Te is idecsücsülsz?" - kérdezte anya Venszitől, miközben a még szabadon lévő lábára mutatott. Verus huncutul eliszkolt más elfoglaltságot keresve magának. Neki - nővérétől eltérően - nem épp a meseolvasás a kedvenc tevékenysége. Anya kinyitotta a könyvet és olvasni kezdte, Dorka pedig elmélyülten hallgatta. A sokadik vers következett:

Nemes Nagy Ágnes: Kukuca20150113_165712.jpg

Van egy kalács: kukuca,
friss kalácsból kalácsforma.
Azt mondják, ha jó leszek,
meg is kapom karácsonyra.

Azt mondják, hogy madárforma,
azért kapom karácsonyra.
Azt mondják, hogy szárnya van,
csőre van és lába van,
frissen szabad kézbe vennem,
karácsonykor meleg madár
ülhet majd a tenyeremben.

Szeme helyén bors van.
Adják ide gyorsan!

-"Mi az a kukuca? - kíváncsiskodott Dorka. -"Nem ismerem. Itt azt írják kalácsféle, ami madár alakú." - válaszolta anya. -"Várj csak, mindjárt utánanézünk!" Anya kiszaladt a telefonjáért és már írta is: k u k u c a. -"Nézd csak, itt egy kép róla. Receptet is találtam." -"De jó, szeretnék kukucát enni." - lelkendezett Dorka. -"Rendben, akkor majd sütök neked." - "Juj de jó! Juj de jó! Most akarom!" - türelmetlenkedett Dorci. -"Már este van, lassan fürdünk. Sok időbe telik, mire elkészül, mert meg kell dagasztani a tésztáját. Míg te az oviban leszel holnap, megsütöm." - magyarázta anya. -"Jó, olvassunk tovább." - egyezett bele roppant könnyen Dorka, hiszen a logikus magyarázatok elfogadása nem okozott számára nehézséget.

Másnap az óvodából hazatérve kellemes illat csapta meg az ajtón belépő család orrát. - "Érzitek ezt a jó illatot? Van egy meglepetésem!" - mondta csillogó szemmel anya. -"Mi az?" - kérdezte fürkésző tekintettel Dorcika. Anya elővett egy nagy tálcát, amin a kalácsok hevertek. -"Kukuca!" - kiáltott fel Dorka örömében. Egyből leült majszolni. Élvezettel ette, s közben megállapította, hogy nagyon finom. Persze Veronika is kért belőle. Csöpp kis kezecskéiben tartva, ide-oda sétálgatva eszegette a kalácsot. A család szókincse immáron egy újabb szóval, egy szagolható, ízlelhető, kézbe vehető madárka nevével bővült. -"Anya, máskor is süssünk kukucát!"

20150113_165612.jpg